Verschil tussen fusies en overnames

Fusies en overnames, wat is het verschil? alleen als u het zeker weet

image

Fusies en overnames worden vaak gebruikt als synoniem

Hoewel fusies en overnames worden vaak gebruikt als synoniem termen, is er een subtiel verschil tussen de twee concepten. In het geval van een fusie, twee bedrijven vormen samen een nieuw bedrijf. Na de fusie, worden de verschillende eigenaren bedrijven gezamenlijk eigendom en het verkrijgen van een nieuwe single identiteit. Wanneer twee bedrijven fuseren, zijn de voorraden van zowel ingeleverd en nieuwe voorraden in de naam van de nieuwe onderneming worden uitgegeven. In het algemeen, fusies plaatsvinden tussen twee bedrijven van meer of minder dezelfde grootte. In deze gevallen wordt het proces genoemd fusie van gelijken.

Echter, met de aanschaf, een onderneming overneemt een ander en stelt haar macht als de single owner. De onderneming die overneemt is het groter en sterker is. De relatief minder krachtig, kleinere onderneming verliest haar bestaan, en de firma over te nemen, loopt het hele bedrijf met een eigen uitstraling. In tegenstelling tot de fusie, zijn de voorraden van de overgenomen onderneming niet ingeleverd maar gekocht door het publiek voorafgaand aan de overname, en verder worden verhandeld op de beurs. Een ander verschil is, wanneer een deal is gemaakt tussen twee bedrijven in een vriendelijke termen, is het meestal uitgeroepen tot een fusie, ongeacht of het gaat om een buy-out. In een onvriendelijke deal, waarbij de sterkere onderneming het doelwit opslokt, wanneer de onderneming niet bereid is te worden aangeschaft, dan is het proces wordt aangeduid als acquisitie. Vaak fusies en overnames synoniem geworden, omdat in veel gevallen een groter bedrijf kan kopen van een relatief minder krachtig en dwingen het proces als een fusie aan te kondigen. Hoewel, in werkelijkheid een overname plaatsvindt, de ondernemingen te verklaren als een fusie om eventuele negatieve indruk te vermijden.

Door: Diederik van der Sluis

fusies en overnames artikelen »

Vraag een gratis waardering van uw bedrijf aan

Voordat u gaat beginnen aan een fusie of overname is een goede bedrijfwaardering noodzakelijk. Wij helpen u graag met de eerste analyse. Hoe eerder u met het proces begint, des te succesvoller de overname.